El MISTERI DE LA LLUM
Es tracta d'una peça teatral de caire litúrgic, a semblança medieval, que desenvolupa una relació entre uns personatges simbòlics que encarnen el concepte diví del misteri de la Santíssima Trinitat i, per altre part, els sentiments humans de la ciutat de Manresa. Tot això immers en una idea al·legòrica que gira en torn del Misteri de la Llum.
La representació està estructurada a l'entorn de "La misteriosa Llum" i com a guió fonamental els Goigs de la Llum, a l'interior de l'Església del Carme, lloc on, segons la tradició, varen succeir els fets. Es porten a terme tot un seguit de accions simbòliques, amb actors manresans que donaran vida a les tres figures trinitàries. Aquesta obra té tres actes.
El primer acte anomenat "La desventura de la molt noble i lleial ciutat de Manresa", esta dirigit per la personificació del Fill, que iniciarà el seu missatge des del cor i simbolitza el poble que exhorta al Rei perquè intercedeixi davant del Bisbe. En aquest acte, la "Dansa del Misteri", visualitza el dolor i la mort d'uns personatges que representen els estaments d'una ciutat assedegada de vida. A continuació la dansa de l'Àliga de Manresa representarà el suport del Rei Pere III.
El segon acte, anomenat "El Misteri de la Trinitat", està conduït per la personificació de l'Esperit Sant. En aquest acte seguim una representació simbòlica del moment en què entra la Llum al temple i es reparteix per la capella de la Santíssima Trinitat i la de Sant Salvador (capelles que,formaven part del temple gòtic enderrocat l'any 1936 i que actualment ja no existeixen). L'entrada de la flama representa diferents concordances: per una banda, la llum i per l’altra el símbol de les llengües de foc, vinculades a l'Esperit Sant, que s’adreçarà al Bisbe, per demanar-li que alliberi la força del miracle a partir del diàleg i la pau.
El tercer acte anomenat "Ser, voler i poder", està guiat per la personificació del Pare. Simbòlicament els representants de les entitats participants en la Fira de l'Aixada de Manresa, conjuntament amb el Bisbe, compartiran el penediment inclinant-se al Altar. La personificació del Pare, ens farà partícips de l’autèntic miracle, el de la concòrdia i el diàleg, tot recordant-nos l'orgull de ser manresans i la nostra capacitat, a partir de la Fe, de generar miracles. Es representa en tres ocasions. La primera, el dia 20 de febrer, com a acte previ a la Festa de la Llum, en què, al finalitzar es surt del temple fent una processó d'espelmes fins al Monument de la Llum, a la plaça Infants, on hi ha l'arribada de la Llum (portada des de Montserrat) i l'Aigua (des del monument als Iniciadors de la Sèquia) i l'acció teatral de la Concòrdia com a tancament. Les altres dues ocasions, són com a cloenda de la Fira de l'Aixada (dissabte i diumenge), acció pensada com a entorn natural de la mateixa, per la gran capacitat d'aglutinar moltes entitats de cultura popular manresana, per un objectiu en comú.